De nieuwe Merckx is een Belg

Vandaag heb ik mijn ogen uitgekeken tijdens het WK wielrennen in Innsbruck. De junioren reden daar hun wedstrijd om te bepalen wie er een jaar lang in de regenboogtrui mag gaan rijden.

Vooraf had ik veel gehoord over een Belgisch talent. Een talent die pas anderhalf jaar op de fiets zit, maar tijdens vrijwel al zijn koersen de tegenstand op minuten had gereden. Toen de renner halverwege de koers door een valpartij op bijna twee minuten werd gereden door het (kleine) peloton zag ik geen wanhoop in zijn ogen. Hij straalde een brutaliteit en zelfverzekerdheid uit die ik zelden heb gezien in het peloton. Op het lastige parcours begon hij aan een inhaalrace, kwam weer bij de kop van het peloton en toen er een Amerikaan wegsprong ging hij vrij gemakkelijk mee. Er was nog een Duitser die hem een tijd lang kon volgen, maar na een demarrage haakte onze oosterbuur ook af. Met bijna twee minuten voorsprong pakte Remco Evenepoel de wereldtitel bij de junioren. Begin deze week had deze 18 jarige gigant ook al de tijdrit gewonnen bij de junioren.

Opvallend aan Evenepoel is dat hij tot zijn 17e op hoog niveau heeft gevoetbald. Hij maakte deel uit van de PSV opleiding aan de Hertgang. Verruild PSV in 2014 in voor Anderlecht. Speelde jeugdinterlands voor België onder 15 jaar en België onder 16 jaar. Omdat hij bij Anderlecht te weinig minuten speelde verruilde hij begin 2017 Anderlecht voor KV Mechelen. Na vier maanden stopte Remco met voetballer en ging wielrennen. Hij trad in de voetsporen van zijn vader, Patrick Evenepoel, die in de jaren 90 nog vier jaar prof was. De resultaten waren bizar. Regelmatig reed Remco zijn leeftijdsgenoten op een hoop en in 2018 won hij vrijwel alle koersen waarin hij aan de start kwam. Ondertussen ontdekte de profteams ook het talent van de jonge Belg en zodoende tekende hij een contract bij het succesvolle World tour team van Quick Step.

Vandaag reed Remco een geweldige koers. Genoot van zijn overwinning en ik kon bij de finish een applaus mijnerzijds niet inhouden. Deze jongeman is een megatalent en ik kan mij niet voorstellen dat hij niet in de voetsporen gaat treden van de grote Eddy Merckx. Een renner die in het profcircuit heel veel gaat winnen. Hij kan tijdrijden, klimmen en tactisch goed rijden. Bovendien zit er ook nog eens een goede kop op het ventje!

De nieuw Merckx is een Belg!!