Keymoments en scorebordjournalistiek

Twee zo op het oog normale uitslagen. Ajax thuis ruim winnend van het onderaan bungelende Roda JC. Vitesse dat ondanks de Europese verplichting tegen Lazio van donderdag een regelmatige overwinning pakt op ADO Den Haag. Als je de statistieken van beide wedstrijden bekijkt, dan zijn het ook verdiende overwinningen. Doch als je de keymoments van beide wedstrijden bekijkt zijn er toch enkele zaken die opvallen.

In de Arena pakte Roda verrassend de leiding in de eerste helft. Op een stand van 0-1 brak Roda JC uit, hadden de verdediging van de Amsterdammers al bijna uitgespeeld waarna Bas Nijhuis alsnog floot voor een overtreding op een Roda speler. Dit in plaats van voordeel te geven. De vrije schop voor de Limburgers leverde balverlies op waaruit Justin Kluivert op slag van rust 1-1 kon maken.
De tweede helft was volledig voor de hoofdstedelingen die daarna naar 5-1 uitliepen. Op het moment van de gelijkmaker had Ajax nog geen enkel schot op het doel van Roda gelost.

In Arnhem trof Vitesse een stug verdedigend ADO. De club uit de Residentie speelde geen beste wedstrijd en creëerde geen enkele kans. Tot ver in de tweede helft stond het 0-0 waarna eerst de Haagse verdediger Ebuehi zijn tweede (twijfelachtige) gele kaart ontving. Daarna kreeg een verdediger van Vitesse de bal in zijn eigen strafschopgebied duidelijk op zijn arm. Scheidsrechter Ed Janssen en zijn hulptroepen zagen deze overduidelijke handsbal niet en lieten doorspelen.

In de 87e minuut gaf de leidsman geen vrije trap aan ADO na een overtreding op Aaron Meijers. Die was onderuit gehaald en trapte de bal hoekschop om wat tijd te winnen bij het nemen van de verwachte vrije trap voor ADO Den Haag. Tot zijn  verbazing gaf Janssen een corner aan Vitesse waaruit Miazga op schitterende wijze de ban brak voor de Arnhemmers.

Deze keymoments waren uitermate beslissend in beide wedstrijden, maar over een jaar weet iedereen alleen nog de 5-1 en 2-0 overwinningen van Ajax en Vitesse.