Keymoments in de Eredivisie Part Deux

De 15e speelronde van de Eredivisie zit er weer op. Een aantal zaken zijn mij wederom opgevallen.

ADO Den Haag won met 2-3 bij FC Twente. De Tukkers komen hierdoor op de laatste plaats in de eredivisie. De ploeg van coach Gert Jan Verbeek leek op een punt af te stevenen tegen de Residentieclub, maar kreeg in blessuretijd een mokerslag te verwerken door Al Khayati. Hoe anders had het kunnen lopen als scheidsrechter Lindhout een duel tussen Gorter en Jensen een minuut eerder met een penalty had bestraft? Ook al speelde Gorter misschien wel de bal, maar er was ook duidelijk sprake van contact tussen de twee spelers.

Op zondag begon het met Roda JC- FC Groningen. De Limburgers namen een 2-0 voorsprong maar nog in de eerste helft deden de Noorderlingen iets terug door van Weert. In de tweede helft trok verdediger Auassar zijn opponent van Weert naar de grond. Het was een lichte overtreding en je kunt er als scheidsrechter een penalty voor geven.  Overigens een slimmigheidje van de Groningse spits. Vorig week probeerde hij exact hetzelfde in de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Scheidsrechter van Boekel (in het verleden profvoetballer bij de Limburgse concurren VVV Venlo) gaf een strafschop en een rode kaart voor de verdediger van Roda JC. De penalty werd benut en het bleef bij 2-2. Dit met name omdat Roda geen vuist meer kon maken tegen het Groningse overtal. Volgens de richtlijnen die scheidsrechters krijgen had de scheidsrechter misschien wel gelijk, maar gezien de geest van de wedstrijd was het vooral het doodmaken van de wedstrijd.

Dan het slotstuk van de speelronde. Vooraf een mooi affiche. Ajax ontving in de Johan Cruijff Arena de trotse koploper PSV. Het werd uiteindelijk een ruime 3-0 zege voor de Amsterdammers en gezien de wedstrijd was een overwinning absoluut terecht. Er kleeft wel een grote maar aan. In de eerste helft had Ajax zeker twee rode kaarten moeten krijgen. Lasse Schone trapte na op een PSV-er en komt weg met niets. Het tweede geval is een geval klassejustitie. Joël Veltman deelt een duidelijk elleboog uit tegen Lozano. Hij maakt een overtreding tegen dezelfde Lozano, doet alsof hij geraakt is en Lozano krijgt geel. Veltman kan zonder ook maar een kaart te krijgen de wedstrijd voortzetten. Overigens had ook Hendrix van PSV rood moeten krijgen na herhaaldelijke overtredingen. De PSV-er kreeg wel een gele kaart en speelde de tweede helft duidelijk met de handrem erop.

Het zijn kleine momenten die wedstrijden doen kantelen of beslissen. Maar ook deze week waren ze er weer.