Pak maar een gele kaart Tommie!

Als hopeloze voetbalromanticus hoop ik dat Tommie Beugelsdijk in de laatste drie wedstrijden van het seizoen 2018-2019 ergens zijn 13e gele kaart van het seizoen pakt. Daarbij hoop ik dan ook dat hij deze met een glimlach van oor tot oor ontvangt en hij daarna een staande ovatie krijgt van het publiek.

Waarom vraag u zich nu natuurlijk af? Om de simpele reden dat Tom Beugelsdijk dan in de grote eredivisie recordboeken terecht komt. Met dertien gele kaarten is hij recordhouder qua het krijgen van gele kaarten in één seizoen voetbal. Momenteel deelt hij de titel met Guy Ramos, Joeri de Kamps en Cristian Cuevas.

Wie herinnert zich niet de zeven doelpunten die de Braziliaan Afonso Alves in één wedstrijd scoorde voor zijn toenmalige club Heerenveen of Koos Waslander, de rossige speler, die voor NAC ooit al na 8 seconden scoorde tegen PEC Zwolle>? De 12-1 overwinning van Ajax tegen het al gedegradeerde Vitesse in het seizoen 1971-1972 staat ook nog steeds in de boeken. Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan met mooie records uit de Eredivisie. Misschien is het record van “Rustagh” een negatief record, maar voor mij is het precies waar ADO Den Haag voor staat. Bikkelen en blij zijn als er wederom een seizoen eredivisie mag worden gespeeld. Beugelsdijk is het mooiste voorbeeld van onverzettelijkheid. Het is niet de beste voetballer, komt af en toe veel te laat en gevaarlijk in, maar is een o zo belangrijke teamspeler. Tot op heden speelde Beugelsdijk 23 wedstrijden in het seizoen 18/19, daarvan werden er 9 gewonnen, 7 gelijkgespeeld en 7 verloren. Zonder Tom speelde ADO acht wedstrijden, daarvan werden er 0 gewonnen, 2 gelijkgespeeld en 6 verloren. Statistisch betekent dit dat als Beugelsdijk meespeelt ADO gemiddeld 1.48 punt per wedstrijd pakt, zonder de verdediger slechts 0.25 punt per wedstrijd. Dit is nogal een significant verschil en zeker voor de club die altijd voor de punten zal moeten knokken.

Dus Tommie! Ga ervoor.